Zwangerschap tekorten test

Jij bent zwanger of wil zwanger worden. Je eet gezond en slikt supplementen. Toch weet je niet  zeker of  belangrijke voedingswaarden in je bloed optimaal zijn op zwanger te worden of gezond zwanger te zijn. Leer kennen wat je lichaam nodig heeft en check met 1 test de waarden van 8 belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor of tijdens de zwangerschap. Met de uitslag kun je heel gericht met voeding, supplementen gedrag jouw waardes optimaliseren om gezond zwanger te worden of te zijn.

8 waardes in 1 test:

Vitamine D
Magnesium(intracellulair)
Vitamine B12 (Holo-TC)
Calcium
Foliumzuur
Ferritine
Vitamine C
Zink

Inclusief Voedings Advies

149,00

Zwangerschaps voedingsstoffen test

Waarom een prenatale voedingsstoffen tests belangrijk is.

Voeding heeft een belangrijke invloed op de gezondheid van moeder en kind. Studies hebben dat aangetoond. Tekorten aan micronutriënten tijdens de zwangerschap kunnen bloedarmoede en hoge bloeddruk veroorzaken, en kunnen verminderde foetale functie, foetale ontwikkeling, foetale groei en andere complicaties veroorzaken(1). Klinische studies tonen aan dat ondanks inspanningen om gezond te eten en vitamines te nemen, micronutriënten tekorten tijdens de zwangerschap een wereldwijd probleem zijn.

De voordelen van een voedingsstoffen test voor en tijdens de zwangerschap

Ieder mens heeft een unieke biochemische samenstelling die het metabolisme en de opname van voedingsstoffen beïnvloedt.  Of de micronutriënten in jouw lichaam optimaal zijn op basis wat je slikt en eet is is moeilijk te raden. Een prenatale voedingsstoffen test geeft een nauwkeurig beeld van de waarden van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn tijdens de zwangerschap. Met deze uitslag is gerichte en ge personaliseerde voedings- en supplementen ondersteuning mogelijk die ervoor zorgt dat de belangrijkste voedingswaardes in jouw lichaam zo optimaal mogelijk zijn voor en tijdens de zwangerschap. Dit pakket bevat de volgende bloedwaarden die getest worden :

Foliumzuur (Vitamine B9 / B11)

Foliumzuur is noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. Het wordt niet aangemaakt door het lichaam zelf en moet voldoende worden opgenomen via de voeding. Helpt bij het voorkomen van geboorteafwijkingen en helpt bij de vroege ontwikkeling van de centrale zenuwstelsel van de foetus. Een tekort aan deze voedingsstof tijdens de zwangerschap verhoogd de kans op spina bifida ook wel ” open ruggetje” genoemd.(2)

Vitamine B12 (Holo TC)

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Het werkt samen met foliumzuur voor de juiste verzameling van eiwitten die het fysieke lichaam van de foetus vormen. Een tekort kan het risico op ongunstige zwangerschapsuitkomsten verhogen, waaronder neurale buisdefecten, intra-uteriene groeiachterstand, pre-eclampsie en vroege miskraam, evenals de verhoogd risico op insulineresistentie die kan leiden tot obesitas bij het kind. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Optimale niveaus verlagen bovendien vermoeidheid, depressie, zwakte, kortademigheid, slecht geheugen, mood swings, en intoleranties.Veel mensen lopen onwetend rond met een B12 tekort, dus niet alleen vegetariers en veganisten. (4)

Vitamine D

Vitamine D helpt het lichaam calcium en fosfor te absorberen voor de skeletvorming van de foetus. Een ernstig tekort aan vitamine D kan leiden tot rachitis, terwijl een matig tekort de immuunfunctie en bot ontwikkeling vanaf de geboorte tot en met volwassenheid kan beïnvloeden. Ook zwangerschapscomplicaties zoals zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, vroeggeboorte, en een laag geboortegewicht zijn in verband gebracht met vitamine D tekorten tijdens de zwangerschap. Toxische niveaus zijn in de literatuur in verband met vermoeidheid van de moeder en verlies van eetlust. (6) De juiste hoeveelheid vitamine D zorgt daarbij voor voor weerstand, gezonde botten en tanden, verlaagt kans op kanker, hart-en vaatziekten, dementie, diabetes, en nierstenen. Veel mensen hebben een tekort of teveel aan vitamine (door supplementen).

Vitamine C

Remt de vorming van vrije radicalen om onder andere pre-eclampsie te helpen voorkomen,Het vermindert ook de indicatoren van placenta disfunctie en endotheliale activering.

Ferritine (IJzer)

IJzer is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine in rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Ferritine is een maat van de ijzervoorraad in het lichaam. De ijzerbehoefte neemt dramatisch toe tijdens de zwangerschap als de zwangere moeder miljoenen nieuwe rode bloedcellen aanmaakt. Deze rode bloedcellen moeten het hoofd bieden aan een toename van de opname van ijzer in de darm door de moeder. Een tekort kan het volgende veroorzaken: bloedarmoede, vermoeidheid en prikkelbaarheid , verminderde foetale groei, verhoogd risico op bloeding en vroegtijdige bevalling. Overtollig ijzer kan de opname van andere voedingsstoffen, zoals zink, belemmeren. (7)
De juiste waardes helpen bovendien tegen fysieke zwakte, vermoeidheid en hartritmestoornissen.  IJzer-rijke diëten zorgen juist voor ijzer excessen. Daarom is het belangrijk te meten of de waardes goed zijn.

Magnesium (intracellulair)

Magnesium een essentieel mineraal voor het opbouwen en herstellen van lichaamsweefsels tijdens de zwangerschap. Het werkt samen met calcium om de spierfunctie te ondersteunen. Magnesium helpt ook de spieren te ontspannen terwijl het calcium ervoor zorgt dat ze samentrekken. Magnesium kan helpen om vroegtijdige samentrekking van de baarmoeder en vroegtijdige bevalling te voorkomen (10) Veel Nederlanders hebben te weinig magnesium in hun cellen. Wij testen daarom het gehalte magnesium in de rode bloedcel, in plaats van in het bloed.

Calcium

Calcium is nodig voor skelet-, neuromusculaire en hartfunctie. Het helpt ook bij de ontwikkeling van een normaal hartritme en bloedstollings vermogen. Een voldoende calciumniveaus verlaagt risico’s op hypertensie, pre-eclampsie en een laag geboortegewicht.(8) Calcium is een mineraal dat ieder mens nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit, voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Calcium kan uit balans zijn bij vermoeidheid, verlies van eetlust, misselijkheid, overgeven, darmverstoppingen, buikpijn, spierkrampen, vaak moeten plassen en toegenomen dorst. De calcium bloedtest  wordt gebruikt om grote tekorten of excessen aan te tonen.

Zink

Teveel zink inname kan bijdragen aan complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling, zoals pre-eclampsie, vroegtijdige bevalling, groeiachterstand van de foetus en aangeboren afwijkingen.(9)

De foto op onze verpakking is gemaakt door Camylla Battani.

Bronnen

1 Barasi EM (2003). Human Nutrition – A Health Perspective. London, Arnold.

2 MRC Vitamin Study Research Group. (1991). Prevention of neural-tube defects: Results of the Medical Research Council vitamin study. Lancet 338:131-137. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1677062 Wen SW, Walker M. (2005). An exploration of health effects of folic acid in pregnancy beyond reducing neural tube defects. J Obstet Gynaecol Can. 27(1):13-9. http://www.jogc.com/article/S1701-2163(16)30166-9/pdf;Botto LD, et al. Neural tube defects. N Engl J Med.1999;341:1509

4 https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

5 Vitamin A supplementation in pregnant women. World Health Organization (WHO). 2011. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44625/1/9789241501781_eng.pdf?ua=1&ua=1

6 Carol L. Wagner, et al. 2012 Mar; 4(3): 208–230. Vitamin D and its role during pregnancy in attaining optimal health of mother and fetus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3347028/

7 Juan Pablo Pena-Rosas, et al. 2012 .Daily Oral Iron supplementation during pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4233117/The Role of Micronutrients in Pregnancy. Australian Family Physicians. December 2009.

8 Calcium supplementation in pregnant women- World Health Organization http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/85120/1/9789241505376_eng.pdf Cudihy D, Lee RV. The pathophysiology of pre-eclampsia: current clinical concepts. J Obstet Gynaecol. 2009;29:576-82; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19757258

9 Micronutrients in Fetal Growth and Development. Harry J. McArdle and Cheryl J. Ashworth. British Medical Bulletin. 1999; 55 (No. 3): 499-510. British Council. 10 Spatling L, Dish G, Classen HG 1989 Dec;2(4):271-8

10 Spatling L, Dish G, Classen HG 1989 Dec;2(4):271-80 Magnesium in pregnant women and the newborn. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2701863

Hoe werkt het?

1. Testpakket

Je krijgt met de post je persoonlijke bloedprik pakket thuisgestuurd.

Je hoeft hier zelf niks mee te doen; je neemt het mee naar het prikpunt in jouw buurt.

2. Prikken

Je neemt je testset mee naar de priklocatie.

Daar wordt je door een professional geprikt binnen enkele minuten.

3. Ontdek je waardes en je advies.

Binnen 3-5 dagen zie je op je online dashboard hoe jou biomarker waardes zijn.

Hierbij zit ook het advies van je expert. 

Jouw gezondheid is het allerbelangrijkste.

Ga snel aan de slag. Je kan pas werken aan het probleem als je weet waar de verstoring zit. Neem je gezondheid in eigen hand en meet je energiemarkers.

Nog vragen?

085 - 0600 288

Beschikbaar tussen 9:00 – 17:00

Beschikbaar tussen 9:00 – 17:00