Wat is een PCR test?

Met een PCR test ( dat staat voor: Polymerase Chain Reaction) kan het genetische materiaal van het Corona virus, het zogenaamde RNA, worden aangetoond. Eenvoudig gezegd is RNA voor het virus, wat DNA is voor een mens. Bij een PCR test wordt materiaal materiaal diep uit de neus en uit de keel afgenomen. Met een PCR-test kun je RNA vanaf grofweg 2 dagen voor de start van klachten tot 2 maanden na de start van klachten aantonen.

Wat is mijn besmettelijkheid na vaccinatie tegen het Corona virus?

Nadat je gevaccineerd bent tegen Corona (COVID-19) kun je wel besmet raken met het Corona virus. Maar de kans dat jij zelf erg ziek wordt en anderen besmet is veel kleiner dan wanneer je niet gevaccineerd bent. Dit risico van besmettelijkheid voor anderen is met name kleiner als je je tweede corona vaccinatie meer dan 2 weken geleden hebt gehad.

Wat is een serologische test?

Een serologische test is een bloedtest waarmee wordt gemeten of er specifieke antistoffen tegen een virus in je bloed aanwezig zijn en bepaald of je in het verleden besmet bent geweest. Je lichaam produceert deze antistoffen (IgG) als reactie op een besmetting met een virus zoals COVID-19. Dit is een natuurlijke afweerreactie van je lichaam en is onderdeel van je immuunsysteem. Deze antistoffen kunnen vanaf 2 tot 3 weken na een besmetting gemeten worden in je bloed, omdat je lichaam dan voldoende van deze antistoffen heeft aangemaakt. Een serologische test toont dus aan of je het virus ooit in het verleden hebt gehad en niet of je het virus op dit moment hebt.

Welk laboratorium onderzoekt mijn bloed?

Wellboard werkt met de beste en meest gerenommeerde labs in Europa die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en certificeringen. Deze laboratoria zijn ISO 15189 gecertificeerd, wat de hoogst mogelijke medische certificering binnen Europa is. Bij deze laboratoria zijn tientallen medische experts, artsen en chemici werkzaam. Jaarlijks worden door onze laboratoria meer dan 4.5 miljoen testen uitgevoerd voor professionele organisaties zoals Wellboard, maar ook voor bijvoorbeeld ziekenhuizen.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik Corona heb?

In het geval je denkt dat je Corona hebt, blijf dan thuis in quarantaine en neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD voor een test. Als je symptomen erger worden, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.