Wat is bloedarmoede?

Table of Contents

Bij bloedarmoede, of anemie, denken we al snel aan te weinig bloed in het lichaam, maar toch klopt dat niet. Als je bloedarmoede hebt, zitten er te weinig rode bloedcellen in je bloed en is het hemoglobine-gehalte in je bloed te laag.  Lees ook over hemoglobine.

Hoe weet ik of ik bloedarmoede heb?

Er zijn veel soorten klachten die kunnen horen bij bloedarmoede. Jammer genoeg kunnen de klachten wat onduidelijk zijn en bovendien bij veel soorten oorzaken liggen. Dus als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt of moe bent, betekent dit nog niet automatisch dat je bloedarmoede hebt. 

Ook is het vaak zo dat als de klachten langzamerhand door de tijd ontstaan het lichaam zich aanpast en er juist minder klachten kunnen zijn. Als bloedarmoede ineens ontstaat kun je er weer meer last van hebben. Laat je bloed dus onderzoeken als je meerdere klachten hebt. 

Deze klachten kun je hebben bij bloedarmoede:

  • Bleek zien (huid, ogen, binnenkant mond)
  • (Extreme) vermoeidheid 
  • Algehele zwakte, slap voelen of gevoel van flauwvallen
  • Duizeligheid (vooral bij snel opstaan; zwart voor de ogen)
  • Kortademig (bij activiteit)
  • Hartkloppingen 
  • Hoofdpijn
  • Suizende oren
  • Zweten

Wat is het verschil tussen bloedarmoede en ijzertekort?

Deze aandoeningen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel een verschil.

Bij bloedarmoede heb je te weinig rode bloedcellen en (daarom ook) hemoglobine in je bloed. Dan wordt zuurstof niet goed vanuit de longen door het lichaam verspreid en worden afvalstoffen minder goed naar de longen vervoerd om uitgeademd te worden. Beenmerg maakt rode bloedcellen aan.

De oorzaak van bloedarmoede is heel vaak een ijzertekort. IJzer is een bouwstof voor hemoglobine. Dus als je te weinig ijzer in je bloed hebt, heeft dat ook weer gevolgen voor het hemoglobinegehalte [link naar hemoglobine]. Andere bouwstoffen van hemoglobine zijn vitamine B12 en foliumzuur.

Wat is de oorzaak van bloedarmoede?

Grofweg zijn er drie hoofdoorzaken voor bloedarmoede. 

IJzertekort, dat op zijn beurt veroorzaakt wordt door:

  • ernstig bloedverlies (ongeluk, heftige menstruatie, operatie, bevalling)
  • dat je lichaam kan geen ijzer opnemen
  • zwangerschap (dan heb je meer ijzer nodig)
  • Een tekort aan vitamine B12 of vitamine B11 (foliumzuur)
  • Te weinig vitamine B12 en foliumzuur kan komen doordat je dit te weinig binnenkrijgt door voeding. Dit kan gebeuren bij veganisten en alcoholisten of als je heel streng lijnt. Maar een vitamine B12-tekort kan ook het een gevolg zijn van bepaalde medicijnen of een maag/darmziekte zoals de ziekte van Crohn.
  • Een (erfelijke of chronische) ziekte: bepaalde ziektes hebben als gevolg dat te weinig hemoglobine wordt aangemaakt (zoals thalassemie of kanker)

Wat moet je doen als je bloedarmoede hebt?

Het ligt er een beetje aan wat de reden van je bloedarmoede is. Als je een erfelijke aandoening hebt zal een arts je hierin adviseren. 

Hoe snel herstelt bloedarmoede?

IJzer

Over het algemeen herstelt het niveau van ijzer in je bloed relatief snel. Het is als een vat dat je kan bijvullen en dan kan het weer even vooruit. Dit kun je doen door ijzerrijke voeding te eten en/of door een supplement (ijzerpillen) te nemen. Het is handig dit te combineren met extra vitamine C want dat zorgt ervoor dat de darmen het ijzer beter opnemen.
Controleer je bloed na 4 weken weer om te zien of het niveau nu wel goed is.

Vitamine B12 of foliumzuur

Deze tekorten kunnen door supplementen, of zelfs injecties bij een groot tekort, weer aangevuld worden. Controleer je bloed na 4 weken weer om te zien of het niveau nu wel goed  is.

Ziekte

Als een onderliggende ziekte de oorzaak is van bloedarmoede dan moet natuurlijk de ziekte behandeld worden. Ga altijd naar een arts.

Kun je zelf bloedarmoede testen?

Ja, dat kan. Om te onderzoeken of je bloedarmoede hebt, laat je je Hb-waarde (hemoglobine) in je bloed testen door je bloed te laten prikken. 

De normale waardes van hemoglobine verschillen voor mannen en vrouwen. 

Mannen: 8,5 tot 11 millimolen per liter (mmol/l)

Vrouwen 7,5 tot 10 mmol/l

Als je zwanger bent moet de waarde ongeveer tussen 6 en 7 mmol/l zijn. Dit wordt gecontroleerd door de verloskundige of je gaat ervoor naar je huisarts.  

Misschien vind je dit ook interessant 

Wat is hemoglobine?