HORMOONCYCLUS
Breng je hormooncyclus in balans.
Door Lavinia Frantzen
— Hormooncoach en Cyclusexpert
Door Lavinia Frantzen
— Hormooncoach en Cyclusexpert
Welke hormonen in jouw lichaam zijn in balans, waar zitten tekorten, en welke hormonen en voedingsstoffen kunnen worden geoptimaliseerd om je fitter en meer in balans te voelen? Welke voeding en leefstijl kunnen een rol spelen om je hormonen de baas te worden? Hoe fijn is het zelf de regie in handen te hebben, en te kunnen meten hoe het zit met jouw hormoonbalans!
Het vrouwelijk lichaam wordt aangestuurd door talloze mooie hormonale processen. Zeker in de reproductieve fase van een vrouw haar leven, hebben hormonen een enorme invloed op hoe het vrouwelijk lichaam functioneert en hoe zij zich voelt.
Zijn er tekorten? Dan kun je last krijgen van bepaalde klachten als moodswings, vermoeidheid, uitstelgedrag, huidklachten etcetera. Wanneer je je uit balans voelt en een van deze klachten ervaart, kun je sneller en meer gericht handelen als je weet wat er uit balans is of waar een tekort zit.
Het testen van de hormonen geeft je niet alleen inzicht in jouw hormoonbalans. Je krijgt een beter beeld in het verloop van je cyclus. Deze telt vier fasen, en in elke fase zijn er andere hormonen dominant. Naast een 24-uurs klok is het belangrijk dat de vrouw rekening kan houden met de fasen van haar cyclus. Wat je daarvoor terugkrijgt is, meer zelfvertrouwen, rust en regelmaat. In de manier waarop wij testen, houden we rekening met deze verschillende fasen van de cyclus. Het meeste inzicht krijg je namelijk door op minimaal twee verschillende momenten in je cyclus te meten. Wij adviseren op dag 3 van je cyclus te meten en op dag 21
Het is voor veel vrouwen frustrerend dat zij allerlei klachten heeft en niet weet waar die vandaan komen. Wanneer hormonen uit balans zijn, is het ook niet altijd duidelijke om welke hormonen het dan gaat. Pas als je weet welke hormonen uit balans zijn, kun je je lichaam weer in balans brengen met de juiste voeding en leefstijl op maat.
Je houdt het liefst met alle fasen van de cyclus rekening. Met alle fasen van je cyclus moet je rekening houden. De hormonen in ons lichaam voeren een soort dans uit, je wilt dat de dans soepel kan verlopen.
Met alle fasen van je cyclus moet je rekening houden. De hormonen in ons lichaam voeren een soort dans uit, je wilt dat de dans soepel kan verlopen.
Veel gehoorde hormonale klachten zijn:
Komen een of meerdere bovenstaande klachten bekend voor? Dan is het aan te raden je hormoonwaarden te testen, en een traject te boeken bij een hormoon specialist. Zij kunnen je meer inzicht geven in het verloop van je cyclus, en welke hormonen uit balans zijn. Iedere vrouw verdient het om in haar kracht te staan, en meer energie en balans te ervaren.
PMS
Gelukkig wordt er steeds meer bekend over PMS, en zijn we er meer open over dan jaren geleden. Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft last van PMS, geschat heeft zo’n 5 tot 8% van de vrouwen last van PMDD (bron: PMDD Nederland), een heftige variant van PMS. En dan hebben we het nog niet over de gevallen die niet gemeld worden. Helaas denken nog steeds te veel vrouwen dat de klachten erbij horen en dat het normaal is. Terwijl er veel aan gedaan kan worden met de juiste leefstijl- en voedingsaanpassingen.
Ik heb dit pakket samengesteld om je hormonen te testen en je advies te geven.
Of je nu een kinderwens hebt of wilt weten hoe het met jouw vruchtbaarheid zit.
Veel vrouwen voelen zich niet serieus genomen, wanneer zij willen checken hoe het zit met haar hormonen. Er wordt wel vaak gezegd dat vanaf je 35e levensjaar, je hormonen gaan dalen in het lijf. Geen enkele vrouw is hetzelfde, en daar gaat het ook niet om. Belangrijkste is dat jij weet hoe jouw hormonen door je cyclus heen bewegen. Je kunt dan actief zelf er iets aan doen, om je hormoonbalans positief te beïnvloeden.
Preconceptie en Kinderwens
Het begrip preconceptie is iets waar we nog niet zoveel bij stilstaan. Je kunt je lichaam voordat je zwanger wilt worden voorbereiden op een eventuele conceptie. Nog steeds is het gemiddelde cijfer voor stellen die zwanger willen worden vastgesteld op 1 jaar. Bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Het kan daarom prettig fijn zijn je al voor te bereiden en daardoor minder stress te ervaren wanneer je daadwerkelijk zwanger wilt worden. Je gaat dan minimaal drie maanden van tevoren je leefstijl en voeding aanpassen. Zowel de man als de vrouw bereiden zich voor op de conceptie. Je kunt je hierin laten begeleiden, zodat je een plan op maat hebt, of je laat als eerste de belangrijkste waarden testen.
Wist je dat een eicel en spermacel ongeveer drie maanden nodig hebben om te rijpen? Dit is ook de reden dat je drie maanden (of langer) van tevoren kunt beginnen met het aanpassen van je voeding en leefstijl. Door je waarden te meten, weet je welke hormonen & andere lichaamswaarden uit balans zijn. Zo kun je specifieker actie ondernemen, met de juiste voeding, suppletie en leefstijl op maat.
geeft een goed totaalbeeld van oa. jouw hormonen, vitamines/mineralen, schildklier en leverwaarden. Jouw uitslag geeft een duidelijker beeld welke hormonen en vitamines/mineralen uit balans zijn, en waar tekorten zitten. Hierdoor kun je gerichter aan de slag met de juiste voeding en leefstijl, die mogelijk positieve invloed op jouw vruchtbaarheid kan hebben.
Bekijk het vruchtbaarheid testpakket dat ik heb samengesteld.
PCOS, oftewel, polycysteus ovariumsyndroom, komt bij 1 op de 6 vrouwen voor. Bij PCOS heeft de vrouw vaak geen eisprong en menstrueert niet of heel onregelmatig. Je kunt PCOS met de juiste voeding en leefstijl onder controle krijgen. Belangrijk daarbij is wel dat je weet welke hormonen uit balans zijn.
De meest voorkomende klachten bij vrouwen met PCOS zijn:
De drie criteria voor een reguliere diagnose zijn:
Wanneer je maar twee van de drie criteria kan aanvinken, word je vaak naar huis gestuurd zonder PCOS diagnose. Dit zorgt ervoor dat veel vrouwen met veel herkenbare klachten rondlopen, maar niet weten hoe zij geholpen kunnen worden.
Dit pakket heb ik ontwikkeld om op alles te testen wat bij PCOS van belang kan zijn. Jij mag weer de regie pakken over jouw leven, en met de adviezen die je krijgt kun je jouw voeding, leefstijl en suppletie zelf gaan aanpassen.
Dit pakket biedt jou de mogelijkheid om je hormoonwaardes te testen, maar ook je bloedsuikerspiegel, omdat je PCOS vaak gecombineerd ziet met een insuline resistentie. Daarnaast worden de lever- en schildklierwaarden ook meegenomen. De lever heeft een belangrijke rol in het ontgiften en bij het afbreken van hormonen.
Lavinia is op haar 26e gediagnosticeerd met PCOS. Zij ging van een cyclus van 455 dagen naar een cyclus van gemiddeld 30 dagen, door het aanpassen van haar voeding en leefstijl. In 2017 kwam ook de kennis op haar pad over het leven en eten volgens de cyclus, en dat heeft haar cyclus nog meer ondersteunt.
Ondanks dat Lavinia haar cyclus prachtig op de natuurlijke wijze is teruggekeerd, ging zwanger worden niet vanzelf. De reis ernaartoe was een lange weg, met meerdere miskramen. Uiteindelijk bleek na veel onderzoeken dat de baarmoeder een afwijkende vorm had.
Wel heeft zij ook veel gehad aan hormoon- en schildklier onderzoeken, omdat na elke miskraam haar schildklier iets was vertraagd (wel binnen de referentiewaarden). Met de juiste leefstijl aanpak heeft zij haar schildklier ook in balans gekregen en werd zij, kort na een baarmoeder ingreep in België, blijvend zwanger. Lavinia is inmiddels in juni 2022 bevallen van een gezonde dochter.
Vrouwen kunnen niet verwachten dat ze enkel volgens de 24 uurs klok kunnen leven. De cyclus bevat vier fasen, en in elke fase vraagt je lijf om andere voeding en leefstijl. Lavinia haar adviezen bevatten ook adviezen over hoe je beter volgens je cyclus kunt leven. De vrouwen die zij begeleidt passen allemaal de cyclus methode toe met veel succes, en hebben er nog steeds profijt van. Niet alleen keert de cyclus regelmatig terug, zij hebben ook veel minder last van de huid, stemmingswisselingen en eetbuien door een verstoorde bloedsuikerspiegel.
Ik heb deze pakketten zo samengesteld dat je met 1 of 2 testen tijdens je cyclus de belangrijkste hormonen goed kunt meten.
Je krijgt op basis van je waardes een persoonlijk lifestyle advies.
Met onze voeding & leefstijl adviezen streven we ernaar dat je binnen verloop van tijd positieve resultaten zal behalen in je cyclus. Het is geheel aan jou om na verloop van tijd een check te doen als je voelt dat je daar behoefte aan hebt.
Je kunt dan op elk willekeurig moment je hormonen testen. De tweede test kun je het beste doen wanneer je drie maanden het voeding & leefstijl advies hebt opgevolgd. Als de cyclus is teruggekeerd in deze drie maanden, dan raden we aan de test op dag 3 van de cyclus te doen. Is de cyclus nog niet teruggekeerd dan kun je kiezen om nog te wachten met de tweede test, of weer willekeurig te doen.
In normale gevallen raden we aan te wachten met onze hormoontesten als je borstvoeding geeft. We zien vaak een hormonale disbalans en geen cyclus wanneer een vrouw borstvoeding geeft.
Lavinia Frantzen - Hormooncoach