Wat zijn ontstekingswaarden?

Na het ontstaan van een ontsteking maakt je lever CRP aan. CRP is een ontstekingswaarde en staat voor C-reactive protein. Een verhoogde hoeveelheid CRP in het bloed geeft aan dat er sprake is van een ontsteking, maar geeft niet aan waar in het lichaam deze ontsteking zit. Daarom is het belangrijk om altijd ook andere markers te meten, zoals LDL, om op te sporen of het om de bloedvaten en het hart gaat, of bijvoorbeeld om een bacteriële infectie. 

De CRP waarde in je bloed stijgt snel als reactie op een ontsteking. CRP heeft namelijk als taak het opruimen van bacteriën. Bij ernstige verwondingen of operaties kan CRP om die reden ook verhoogd zijn. Wanneer een infectie weer onder controle is, daalt het CRP gehalte ook weer snel. Daarom is het een accurate maat voor het aanwezig zijn van een infectie of verwonding. 

Wat is de oorzaak van verhoogde ontstekingswaarden?

De meest voorkomende oorzaken van verhoogde CRP waardes zijn:

 • bacteriële infecties 
 • chronische ontstekingsziektes (Lupus of Reumatoide Artritis)
 • longontsteking 
 • blindedarm ontsteking 
 • alvleesklier ontsteking 
 • operaties 
 • ernstige wonden 
 • brandwonden 
 • bepaalde soorten kanker
 • hartaanval 
 • hart- en vaatziektes 

Hoog, iets verhoogd of laag?

Bij een hoge CRP waarde is het verstandig om een arts te raadplegen en na enkele weken nog een keer een test te doen. Wanneer de ontsteking weg is, zakt je CRP waarde. Bij hart-en vaatziekten is gebleken dat het lichaam langdurig kleine hoeveelheden van dit eiwit blijft aanmaken. 

De aanwezigheid van een ontsteking kan met behulp van een bloedtest gemeten worden. De uitslag geeft aan hoeveel CRP er in het bloed aanwezig is. Normaal is deze waarde kleiner dan 10. Als er een verdenking bestaat op een bedreigende infectie, dan wordt er bij waarden van 100 of meer meestal een antibioticum voorgeschreven.

Soms zijn de CRP waardes matig verhoogd. Dan is er dus geen sprake van een acute infectie, maar duidt de matig verhoogde CRP op een ongezonde leefstijl. Denk aan te weinig beweging, overgewicht, een ongezond voedingspatroon met te veel snelle suikers en transvetten en een hoge bloeddruk. Een leefstijlinterventie naar gezonde, onbewerkte voeding met langzame koolhydraten gecombineerd met voldoende beweging is hierbij geadviseerd. Een lage CRP waarde in het bloed is gunstig, omdat dit wijst op geen tot minder ontstekingen in het lichaam. 

 

Ontstekingswaarden testen

Ontstekingswaarden kun je meten met de volgende testen:

 • CRP; de veelgebruikte test om link verhoogde ontsteking in je lichaam vast te stellen. 
 • hs-CRPhs staat voor highly sensitive, hoognauwkeurig. Hiermee kun je ook laaggradige ontstekingen meten, die bij een ongezonde leefstijl kunnen duiden.
 • Bezinking; een veelgebruikte methode om ontstekingen te ontdekken; bezinkingswaarden zakken echter minder snel dan CRP waarden, en de referentiewaarden verschillen tussen mannen, vrouwen en per leeftijd.
 • Procalcitonin; deze stof is verhoogd in je bloed als er van een bacteriele infectie sprake is; maar het kan ook komen door ernstige virale infecties, pancreatitis, weefselschade, of bepaalde autoimuunziekten. 
Wanneer je je CRP gaat testen, dan is het raadzaam om ook andere gezondheidsmarkers te testen zodat je kan zien waar verhoogde waarden vandaan komen. Meet je bijvoorbeeld ook je witte bloedcellen en je LDL cholesterol? Of je geoxideerd cholesterol? Wanneer je weet waar de verhoging vandaan komt, kun je heel gericht gaan werken aan het aanpakken van de oorzaak. 

Test je hs-CRP samen met andere belangrijke bloedwaarden:

Cholesterol Test Uitgebreid

De compleetste cholesterol test en hart & vaten risicocheck op de markt.
9
lichaams
waarden
149,00

Lees hier ook over andere lichaamswaarden onderwerpen en bloedonderzoek.