Er is tegenwoordig heel veel mogelijk qua bloedonderzoek in Nederland. De onderstaande biomarkers zijn een klein deel van alle lichaamswaarden die getest kunnen worden. Dit zijn wel de waarden waar over het algemeen het meeste inzicht uit te verkrijgen is.
Met een preventief bloedonderzoek willen mensen voorkomen dat ze gezondheidsklachten krijgen, de oorzaak van klachten achterhalen als de dokter die niet kan vinden, of willen voorkomen dat ze erger worden.
Bij een bloedonderzoek wordt bloed bij je afgenomen (of je doet dit zelf), en wordt het onderzoek op een aantal bloedwaarden. Je krijgt een inkijk in een aantal belangrijke processen in je lichaam. Bijvoorbeeld vitamines, cholesterol, suikerwaarden, het functioneren van je organen, en een heleboel andere, afhankelijk van jouw situatie. Het geeft eventueel ook inzicht of er risicofactoren zijn (zoals hart- en vaatziekten) en of er waardes zijn die verbeterd kunnen worden om jouw lichaam beter te laten presteren (denk aan vitamine- of hormoonwaardes).
Je krijgt hier dus belangrijke informatie mee over je lichaam!
Er wordt vaak gezegd dat preventief bloedonderzoek staat voor het testen van bloed zonder dat er medische symptomen of klachten zijn.
Wij hebben ontdekt dat de meeste mensen preventief bloedonderzoek vaker laten uitvoeren omdat:
Met dit soort vragen kunt u naar uw huisarts gaan om te bepalen of je een medisch gezondheidsrisico of ziekte hebt. De huisarts kijkt voornamelijk of een testuitslag goed of slecht is. Aanvullend daarop kun je preventieve testen doen, die dieper naar een bepaald gezondheidsonderwerp kijken. Dit doe je dus meestal niet bij de huisarts, maar kan je zelf aanvragen zonder verwijzing:
Andere voordelen van preventief bloedonderzoek zijn:
Let op: Heeft u klachten of maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Maak een afspraak met uw huisarts.